Hlavn strana | Novinky | Nstroje kvality | Poradenstv | Certifikace | Nabídky práce | Diskuse | Kontakt | Reklama













Renault-Nissan ASES Audit

ASES : Alliance Supplier Evaluation Standard

Cílem tohoto článku je seznámení se zkratkou ASES. Tato zkratka znamená, jak už je v nadpisu, v angličtině Alliance Supplier Evaluation Standard. Tedy v če¹tině je to něco jako Alianční norma pro hodnocení dodavatelů. Jinými slovy jde o metodiku hodnocení dodavatelů aliance Renault-Nissan, přičemž výsledek hodnocení je platný v celé skupině, tedy v automobilkách Renault, Nissan, Dacia, Avtovaz a Samsung (ano Samsung vyrábí i automobiliy, například SM3, SM5).

Hodnocení ASES sestává ze dvou indikátorů, procesního a výsledkového. Může se stát, že hodnocení proběhne pouze podle procesního indikátoru. A proč se vlastně hodnocení ASES používá? Prakticky je to pro schválení nového dodavatele, případně jako nástroj pro zlep¹ování stávajících dodavatelů v případě výskytu kvalitativních problémů. Ale i když dodáváte například dlouhá léta do Renaultu a najednou máte dodávat pro nový projekt do Nissanu, tak auditoři-hodnotitelé vás nejspí¹e hodně potrápí, protože požadavky na kvalitu pro japonské automobilky jsou na poněkud vy¹¹í úrovni než jsme v Evropě zvyklí (pokud tedy mohu mluvit z vlastní zku¹enosti).

Výsledek je označování písmeny A, B, C nebo D. Tomu odpovídá i číselné hodnocení.


Na obrázku je vidět, že pokud dosáhnete hodnocení A jste Excelentní. Sly¹el jsem, že prý už několik málo dodavatelů na této planetě toho dosáhlo na toto hodnocení. Takže se zabývejme reálněj¹ím cílem, tedy hodnocením B. Pro získání tohoto hodnocení potřebujete získat mezi 60 a 79 body. Je obvyklé, že Nissan požaduje pro nové projekty pouze dodavatele s hodnocením B nebo A. Obvyklé je při prvním ASES auditu získat hodnocení D nebo C. A Renault-Nissan vás již obvykle přesvědčí, že se musíte zlep¹it a ve výsledku se skutečně naučíte dělat věci jinak a lépe (občas přirozeně budete pochybovat o odpovídající přidané hodnotě realizovaných zlep¹ení).

A jak to probíhá? Asi 2-3 týdny před hodnocením proběhne telefonická konference, na které hodnotitelé vysvětlí to co očekávají. Dostanete agendu, formulář pro vyplnění základních informací o va¹em výrobním závodu, a dále i seznam dokumentů, které si máte připravit.

Hodnocení jednotlivých otázek je pomocí bodů 0, 2, 3, 4 a 5. Skutečně chybí jednička. Zjednodu¹ené hodnocení je následující:
0 – neexistující
2 – nedostatečné
3 – průměr
4 – očekávání Renault-Nissan
5 – nejlep¹í v oboru, Best practise

Očekávají rychlé odpovědi, ideálně připravené 2-4 příklady. Nemáte-li připraveny příklady a zdržujete, obíráte se o cenné body. Čas je omezený, ale hodnocení může probíhat i pozdě do večera.

Hodnocení probíhá ve dvou částech. První část probíhá v zasedačce a zahrnuje hodnocení politiky kvality, a systému zabezpečování kvality, analýzu kvalitativních problémů, projektový managemement, design procesu, předsériovou fázi, náběh nových projektů, ¹kolení operátorů, řízení změn, a řízení dodavatelů. Druhá část probíhá ve výrobě.

Hodnotitelé mají dlouhý seznam otázek. Tento seznam nedostanete předem. Každá otázka má svoji váhu, tedy koeficient důležitosti. To je interní know-how Renautu, takže se nikdy nedozvíte, které otázky vás stály zbytečně moc bodů. S jednou výjimkou. Ve finálním reportu uvidíte, která témata jsou označena písmenem C, tedy Critical. Pokud máte hodnocení u takové utázky 2, tak automaticky z celkového hodnocení přicházíte o 5 bodů. Pokud u ní máte hodnocení dokonce 0, tak přicházíte o 10 bodů z celkového hodnocení. Takto označených témat je 18 z 48.


Před samotným auditem dostanete k dispozici tzv. Pre-questionnaire = předběžný dotazník s otázkami. Z vlastní zku¹enosti mohu doporučit odpovídat obdobně jako při jakémkoliv auditu:
1. Dělám to a to.
2. Mám to popsané tady v této dokumentaci, konkrétně zde – jsou tu uvedeny vstupy i výstupy.
3. Záznamy o mé činnosti jsou v informačním systému a tady v tomto pořadači.
4. Svůj proces monitoruji pomocí ukazatelů x, y, z.
5. Pokud nedosáhnu cíle, tak vytváříme akční plán na zlep¹ení, abychom cílů dosáhli. Příklad akčního plánu je zde...




Shldnuto: 5832 x


  Pspvky:

  Nov pspvek:
 

  Autor: (max. 30 znak)
 
    Zadejte pspvek:
 
  Zde napiste slem nula.