Hlavn strana | Novinky | Nstroje kvality | Poradenstv | Certifikace | Nabídky práce | Diskuse | Kontakt | Reklama













4.2.2 Příručka jakosti

4.2.2 Příručka jakosti

Příručka jakosti ej dokuemntem systému jakosti jako každý jiný dokument, to znamená že také podléhá změnovému řízení, označování dokumentů, stránkování. Jde o dokuent který vymezuje systém kvality v organizaci. Má-li například organizace dvě divize z nichž první se zabývá prodejem zdravotnických pomůcek a druhá výrobou kancelářských sponek, tak organizace musí stanovit, čeho v¹eho se systém jakosti týká. Zpravidla systém jakosti zahrnuje celou organizaci, ale mohou nastat případy, kdy systém jakosti se vztahuje jen na část organizace. Norma rovněž stanovuje, které části systému kvality nemusí být v dané organizaci aplikovány (například výzkum a vývoj).

Na internetu je k dispozici hrubá kostra příručky kvality, kterou naleznete zde. Autoři stránek bohužel neudělali optimalizaci pro prohlížení v prohlížeči Mozila Firefox (i pro Linux, který používám), tak pokud jej používáte, neděste se. Třeba se kvalita této stránky brzy zlep¹í. :-) Dal¹í vzor, který najdete zde je stažena z http://www.uschamber.com/sb/business/tools/sampleqamanual_m.asp. Jinak můžete využít různých komerčních nabídek, kdy konzultant rád za příslu¹ný obnos vám příručka kvality vytvoří. Já bych vám příručku kvality za příslu¹ný obnos rád zpracoval. :-)

Je-li va¹e organizace vět¹ího rozsahu (korporace, více poboček), tak přemý¹lejte hlavou a mějte jen jednu příručku kvality pro celou velkou organizaci. Systém se zpřehlední a zjednodu¹í, namísto třeba devíti mnohojazyčných příruček kvality budete mít jen jednu v angličtině. Jen bude občas složitěj¹í někoho v horních vrstvách managementu přemluvit ke změně, protože na takové systémové věci manažeři moc čas nemají. Ale to si neuvědomují, že jsou mnohdy nevědomě hodně ¹patným příkladem svým podřízeným.




Shldnuto: 5809 x


  Pspvky:

Autor: Lucie Hopová Datum: 2011-12-29 16:37:54

Dobrý den, velmi děkuji za tyto stránky.Pracuji na pozici Specialista kvality a Va¹e stránky jsou promne velkým přínosem.Na¹la jsem zde v¹e,co jsem potřebovala.Je¹tě jednou děkuji S přátelským pozdravem Lucie Hopová


Autor: KVA Datum: 2013-08-30 14:11:06

Dobrý den, máte prosím k dispozici hrubou kostru příručky jakosti? Vá¹ odkaz bohužel nefunguje. Ráda bych na¹la inspiraci. Byla jsem firmou pověřena na implementaci ISO do na¹ich firem. Děkuji.


Autor: Honza Datum: 2014-03-14 13:45:23

Dobrý den, zajímalo by mne, zda příručka kvality může mít jiné číslování kapitol než je v ISO 9001. Pracuji v organizaci, kde tomu právě tak je a mám velký problém když mám zauditovat kapitolu 5.1. dle ISO a v příručce takovou kapitolu nenajdu. Tam je struktura jiná. Je to možné z pohledu ISO takto ve firmě mít? Děkuji.


Autor: Honza H. Datum: 2014-09-24 11:02:19

Dobrý den, pracuji v Německé společnosti, působící formou dceřiné společnosti na území ČR. Integrovanou příručku jakosti máme vedenou v Německém jazyce. Může toto být považováno za problém ze strany auditorů?


Autor: Lenka Datum: 2019-07-18 12:07:54

DFM a DFA - ¹kolí to nějaká firma u nás ?


Autor: Mysok Datum: 2020-02-27 14:13:20

link na jakosti.cz nefunguje, doména je na prodej



  Nov pspvek:
 
  Autor: (max. 30 znak)
 
    Zadejte pspvek:
 
  Zde napiste slem nula.