Hlavn strana | Novinky | Nstroje kvality | Poradenstv | Certifikace | Nabídky práce | Diskuse | Kontakt | Reklama













Audity

Audity

Co je to audit? Slovo audit je slovo do če¹tiny převzaté a jeho výstižněj¹ím českým synonymem je slovo prověrka. Tedy audit = prověrka. Podle definice v normě ISO 9000:2000 jde o proces, který je systematický, nezávislý a dokumentovaný, s cílem posoudit shodu s auditními kritérii. Tato definice normálnímu uživateli moc neřekne. Z kvalitířského pohledu je tedy audit proces posuzování shody se stanovenými požadavky. A co jsou to ty požadavky? Jsou to požadavky například normy ISO 9001, nebo normy ISO 13485, nebo ISO TS 16949, požadavky jiných technických norem (zvlá¹tě v tzv. regulované sféře). Kromě normativních požadavků zahrnují některé audity i různé zákonné (regulatorní) požadavky. Může jít například o požadavky stavenovené v Nařízeních Vlády, které stanoví technické požadavky na výrobky. Samozřejmou součástí auditů jsou i požadavky interních firemních předpisů a pracovních postupů.

Rozdělení auditů

Co se týče auditů, je jich celá řada. Pro čtenáře těchto stránek jsou samozřejmě asi nejdůležitěj¹í audity systému jakosti. Ale vězte, že obecně je auditů celá řada jako jsou audity systém environmentálního managementu, audity personální, výrobkové audity, softwarové audity, energetické audity, a kupodivu i finanční audity.

O interních auditech systému rízení jakosti se můžete více dozvědět zde.




Shldnuto: 5783 x


  Pspvky:

Autor: R. Datum: 2015-12-20 12:12:24

V současnosti jsou největ¹í překážkou zavedení systému kvality CERTIFIKAČNÍ SPOLEČNOSTI !!! Protože jsou ochotné certifikovat i kozí chlívek na kterém není ani stopy po realizaci požadavků ISO 9001 ! Manažeři kvality tak ztrácejí poslední páku, jak něco prosadit ve firmách vedených hlupáky, kteří se dřív aspoò báli, že by to či ono neuhráli při auditu. Teï už je to jedno. Øeditel si nechá tu svou Potěmkinovu vesničku certifikovat od hodného dědou¹ka z TÜV SÜD a v¹ichni z OTK se mohou jít s nějakými normami vycpat. No hnus, velebnosti...


Autor: SV Datum: 2015-12-21 08:19:38

Ano, TÜV SÜD je svojí hluchoslepotou pověstná, ale zdatně jim ¹lape na paty i TÜV Rheinland. V Čechách je firma, která převzala celou příručku kvality od jedné německé firmy, dodne¹ka ji má přeloženou jen z poloviny ( takže s ní logicky neseznamujou české zaměstnance ), chybí jim na procesy spousta záznamů a tiskopisů, v životě nesly¹eli o 8D, dokonce nemají ani představitele pro kvalitu, ale přitom mají certifikát na ISO 9001.



  Nov pspvek:
 
  Autor: (max. 30 znak)
 
    Zadejte pspvek:
 
  Zde napiste slem nula.