Hlavn strana | Novinky | Nstroje kvality | Poradenstv | Certifikace | Nabídky práce | Diskuse | Kontakt | Reklama













Indikátor IPB

Indikátor IPB

Dnes si povíme co je to Indikátor IPB. Jde o nový ukazatel kvality, který začala používat i firma PSA, výrobce automobilů Peugeot a Citroën. Na B2B portálu PSA tento ukazatel zatím není (jsou tam stále jen incidenty a PPM), ale tato společnost již aktivně používá tento ukazatel vůči svým dodavatelům, kterým již stanovila i cíle.

Co je tedy indikátor IPB? IPB je zkratka Incidents Per Bilion, tedy počet incidentů (v PSA sledovaných a aplikaci AMADEUS) na miliardu vyrobených kusů. Jen doplním, že anglické slovo Bilion znamená v če¹tině miliardu.

V současné době stačí pro PSA vést jednoduchou excelovou tabulku, kde je cílové hodnota (stanovuje PSA) a výsledek daného dodavatele. Tento ukazatel tedy roz¹iřuje stávající ukazatele PPM a počet incidentů.




Shldnuto: 5951 x


  Pspvky:

Autor: MK Datum: 2013-06-02 13:14:01

PPM je tedy počet incidentů na milión a IPB je na miliardu? a za chvilku přijde ¹kodovka s tím, že vymyslí je¹tě něco lep¹ího :-D


Autor: KVA Datum: 2013-08-30 13:50:07

PSA už asi neví čím oslnit. Některé ukazatele postrádají smysl.


Autor: PSAnebrat Datum: 2013-09-02 13:11:13

PPM je počet neshodných dílů na 1000000 dodaných, kdežto IPB je počet incidentů na miliardu (v jednom incidentu může být víc neshodných dílů)


Autor: Christforum Rozruch Datum: 2013-12-11 14:05:05

Bych chtěl vidět kdo tu miliardu identických dílů vyprodukuje. Auta se vyrábí nanejvý¹ ve statisícových sériích. Teoreticky může dojít k absolutní eliminaci poruch. K čemu je ale informace o tom, že kdysi dávno měl tento díl nějaké potíže? Vyzoomovaná o tři řády... no coment... Zase nějakej blb dostal funkci.


Autor: RadekL Datum: 2013-12-11 21:03:37

Jen doplním, že PSA bere dodané kusy v kategoriích výrobků, tj. jedno auto má 4 boční okénka, 4 těsnění kolem dveří, takže počet dodaných dílů se tímto způsoběm může dost zvý¹it. Indikátor IPB se pak dle kategorie dodávaných dílů může pohybovat někde kolem tisíců i desetitisíců IPB. PSA zohledòuje i specifické dodavatele, kteří dodávají i malé série. Z pohledu automobilky toto nové kritérium chápu, protože kombinuje PPM a současně počet incidentů (reklamací) nevypovídají samostatně o situaci kvality, kdy jeden incident může obsahovat desítky nebo i stovky NOK kusů, což je něco jiného než desítky či stovky incidentů s jedním kusem.



  Nov pspvek:
 
  Autor: (max. 30 znak)
 
    Zadejte pspvek:
 
  Zde napiste slem nula.