Hlavn strana | Novinky | Nstroje kvality | Poradenstv | Certifikace | Nabídky práce | Diskuse | Kontakt | Reklama













Význam kvality v automobilovém průmyslu

Již bezmála rok a půl působím v automobilovém průmyslu. Ti, kteří již v tomto odvětví nebo podobném pracují, vědí, že zákazníci, tj. zejména automobilky jsou stále náročněj¹í a nebývá výjimkou, že v případě ba» jediného vadného kusu jsou náklady i desítky tisíc EUR.

Uvedu příklad. Mějme vadný konektor, který má nesprávný rozměr. Důsledkem je uvolnění konektoru někde pod přístrojovou deskou. Jako první nás čekají náklady na opravu v ceně cca 500 EUR (demontáž dílů, identifikace vadného kusu, první analýza problému). Dal¹ími náklady na úvod jsou administrativní náklady na reklamaci v ceně cca 200 EUR (zadání reklamace do zákaznického portálu a její dal¹í sledování).

Jelikož je reálné riziko rozpojení konektoru za jízdy automobilu s možným následkem nehody, začnete u zákazníka třídit externí firmou za 20 EUR na hodinu. Na přetřídění skladových zásob potřebujete 10 dní a tři lidi, tj. 10*3*20=600 EUR. Při třídění zjistíte, že výpad je 25%. Abyste nezastavili linky automobilky v Turecku, ve Francii a v Argentině. To vás bude stát několik leteckých dodávek a expresní nákladní dopravu do Turecka a do Francie. Taková doprava stojí cca 30000 EUR.

V průběhu analýzy zjistíte, že konektor je ¹patný v jedné ze čtyř kavit vstřikovací formy (čtyřotisková forma) na plasty. Následují náklady na úpravu formy u dodavatele za dal¹ích 2000 EUR, mimořádné směny na výrobu náhradních kusů za 2000 EUR. Celkové náklady se zatím vy¹plhaly na 35000 EUR! Je pravda, že náklady na reklamace bývají i niž¹í, ale pokud existuje riziko vypadávání konektoru za jízdy, tak svolání cca 10000 aut do servisů na výměnu dílu bude stát 10000*500, tj. 5000000 EUR!

Jako doplněk můžeme zmínit hor¹í dodavatelské PPM v automobilce, jehož důsledkem bývají hor¹í ceny, případně i ukončení dodávek.

Dal¹ím příkladem může být oblast zdravotnických prostředků. Pokud máte nějaký zdravotnický prostředek, např. katétr, a uvolní se jeho část do krevního řeči¹tě, tak projde srdce a dostane se až do plic... Z takového místa se kousek plastu vytahuje opravdu obtížně, navíc obvyklý stav pacienta při použití katétru nebývá dobrý a dal¹í operaci umožnit nemusí - nekvalita končí smrtí pacienta. Ta byla před časem v USA vyčíslena na cca 5-10 miliónů dolarů. Pak následuje stažení výrobků z trhu, radikální snížení obratu a zisku...

Na těchto dvou příkladech jsou uvedeny reálné důsledky by» jen jednoho vadného kusů u zákazníka nebo finálního uživatele výrobku.

Pak je samozřejmě otázkou, kolik chce firma investovat do prevence a» již jednorázově nebo pravidelně. Jde zejména o kontrolu v procesu, mám namysli měřidla, poka-yoke přípravky, čidla, koncové kontrolní automaty, atd. Někdy i malé náklady na prevenci mohou zabránit potenciálně reálným velkým i opakujícím se ¹kodám.




Shldnuto: 5776 x


  Pspvky:

Autor: Mik Datum: 2012-02-20 14:38:11

"Na přetřídění skladových zásob potřebujete 10 dní a tři lidi, tj. 10*3*20=600 EUR." To ov¹em v případě, že třídí pouze 1hod denně. Pokud by třídili 8 hod/den pak už je to 4800 EUR



  Nov pspvek:
 
  Autor: (max. 30 znak)
 
    Zadejte pspvek:
 
  Zde napiste slem nula.