Hlavn strana | Novinky | Nstroje kvality | Poradenstv | Certifikace | Nabídky práce | Diskuse | Kontakt | Reklama













Interní audity systému jakosti - pokračování

Vlastní auditování

Vlastní auditování spočívá v kladení otázek auditovaným pracovníkům. Auditor se může zeptat kteréhokoli pracovníka firmy, tedy i operátorů, jak provádějí svoji činnost, jak ví, že ji provádějí správně, a jaké jsou záznamy o tom, že činnost podle předpisu provedli. Výsledkem je posouzení shody, resp. neshody, s požadavky norem a interních předpisů. Auditoři si dělají poznámky do formuláříku, aby bylo zřejmé, že se ptali na v¹echny požadavky norem dle plánu interních auditů.

Ke konci auditu mívají auditoři čas pro sepsání záznamů o neshodách - pokud tedy nějaké zjistí. Tyto záznamy auditoři zapí¹í na formulář. Příklad takového formuláře naleznete zde. Celkový počet neshod je zaznamenán na Záznam o auditu - tedy až po vyjasnění v¹ech neshod během závěrečného setkání auditorů i auditovaných, které je nedílnou součástí auditů.

Po auditu

Pak už je jen na firmě, jak naloží se zji¹těnými neshodami. Ověření realizace a rozumnosti nápravných opatření provádí zpravidla vedoucí auditor.

Efektivita interních auditů

Co se týká efektivity systému inetrních auditů, prakticky by se neměly vyhodnocovat formou plánované neshody vůči skutečnému počtu zji¹těných neshod. toto by mohlo být zavádějící a neproduktivní. Mohlo by to vést k omezování my¹lení auditorů i auditovaných. Jsou i jiné metody posuzování efektivity interních auditů, ale k tomu až někdy později.

Předpis

Interní audity jsou jedním z procesů, jež musí být dokumentován. Ideální předpis by měl býd do 1 strany formátu A4, ale u propracovaných systémů není výjimkou systém interních audit, popsaný třeba i na deseti stranách. Svůj předpis si napi¹te tak, aby pro vás byl přínosný, nikoli aby splòoval v¹echny vrtochy externích auditorů, kteří v nemalé míře lpí na nepodstatných detailech a nutí firmy k práci na odstraòování kravin, což jsou činnosti v 99% neproduktivní...

Pro ty firmy a organizace, které postoupily o krůček dále, je rozumné zmínit, aby svůj systém interních auditů rovnou tvořily tak, aby byl použitelný pro systém EMS, případně OHSAS.




Shldnuto: 5696 x


  Pspvky:

Autor: Majk Datum: 2012-05-24 13:38:30

Výborně napsáno , nicméně neudržím se v oblasti pravopisných chyb . . . . Ve slově Být napsat BÝD je už fakt moc ! ! ! !



  Nov pspvek:
 
  Autor: (max. 30 znak)
 
    Zadejte pspvek:
 
  Zde napiste slem nula.